Een kalender van 260 dagen

De reis langs de seizoenen van de ziel 

De Tzolkin is een kalender van 260 dagen. Alle 20 zegels komen 13 keer voor en worden telkens op een andere trilling aangeslagen. Uiteindelijk komen alle thema's van de ziel langs. Na 260 dagen begint de cyclus opnieuw... Het is net als het komen en gaan van de seizoenen, maar dan anders. Ook de Tzolkin kent een soort 'herfst', waarin het tijd is om los te laten wat je ziel niet meer dient. En zo zijn er ook perioden om het nieuwe te begroeten en te ontdekken waar je ziel naar verlangt. 


In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om af te stemmen op het ritme van de Tzolkin.


Het ritme van de Tzolkin

Tijdpatronen

We raden iedereen aan om af te stemmen op het ritme van de Tzolkin. Het is de meest efficiënte manier om je hart te openen en volop met je zielkracht aan de slag te gaan. De Tzolkin geeft precies aan waar het tijd voor is. Soms heeft de ziel het nodig om met het thema 'grenzen' bezig te zijn; op een ander moment heeft de ziel het juist nodig om de situatie te relativeren. Het is in het begin best lastig om het verschil te voelen. Dat komt omdat we vervreemd zijn geraakt van de weg van de ziel, die we alleen kunnen voelen in ons hart. We hebben geleerd om ons te laten leiden door het verstand, maar dat is sinds 2013 een dood spoor. Door de beweging van de Tzolkin te volgen, ga je begrip krijgen voor de werkwijze van de ziel. 


Wet van aantrekkingskracht

De ziel is afgestemd op de bezielde wereld om zich heen. Hij is zo krachtig, dat hij alles aantrekt wat hij nodig heeft om zich te manifesteren. Een ziel zal altijd gelijkgestemde zielen aantrekken. Je hoeft je dus nooit druk te maken of je de 'ware liefde' wel zult vinden, want de ziel regelt dit voor je. Zo is het ook met de doelgroep van jouw initiatief. De ziel zendt signalen uit die door andere zielen worden opgepakt. Vervolgens vinden vanzelf de gebeurtenissen plaats die ervoor zorgen dat de juiste zielen elkaar ontmoeten. De ziel is zo krachtig, dat hij de materiële wereld volledig naar zijn hand zet. De vraag is alleen of wij dit door hebben en te durven luisteren naar ons hart. We kunnen zomaar over de werkelijke behoefte van onze ziel heen leven en niet door hebben waarom de ziel ons bepaalde ervaringen voorschotelt!


Samenwerken met je ziel

Door het ritme van de Tzolkin te volgen, leer je steeds beter samen te werken met je ziel. Hierdoor kan je zielsverlangen zich steeds beter organiseren en zul je steeds meer bezieling ervaren. Er zullen mooie mensen in je leven komen, die precies de kennis en ervaring brengen die jij nodig hebt. Jij zult diepe vreugde en voldoening uit deze contacten halen. Soms is het ook nodig om deze contacten weer achter je te laten. De Tzolkin zal je dit duidelijk maken. De Tzolkin kan je dus helpen om moeilijke beslissingen te nemen. Maar uiteindelijk maakt het je vrij om je zielsverlangen te volgen en vol vreugde en zingeving door het leven te gaan.  


Verschillende varianten op de Tzolkin 

Stromingen

Als je op internet rondkijkt, kom je verschillende websites tegen met informatie over de Tzolkin. Er worden verschillende benamingen gebruikt voor de 20 tijdzegels, of zelfs verschillende iconen/symbolen. Dit maakt het lastig om het overzicht te behouden. En als dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog eens verschillende tellingen! De meeste websites in Nederland zijn gebaseerd op de Dreamspell telling, die is beschreven door José Arguelles. TimeTools2013 is ook gebaseerd op deze telling. Naast de Dreamspell telling is er ook de zogenaamde Quiché Telling. De Quiché Telling kent de schrikkeldag (29 februari) ook een tijdzegel toe, terwijl de Dreamspell telling dat niet doet. Hierdoor krijg je in de Quiché Telling in bijna alle gevallen een ander tijdzegel (en toon en levenspad) dan in de Dreamspell kalender.


Pluriformiteit

Welke telling is nu waar? De Dreamspell telling en de Quiché Telling zijn beide waar, hoe raar dat misschien ook lijkt. Ze beschrijven ieder een andere laag van wie je bent en welke processen jouw ziel doormaakt. De Dreamspell telling kijkt vooral naar je huidige Aardse leven en wat je daarin doormaakt en nodig hebt; deze laag is meestal heel herkenbaar. De Quiché Telling kijkt naar je tijdloze zielenreis en gaat over thema's die ook van toepassing zijn op vorige levens. Je moet op een andere manier naar jezelf kijken om deze laag te herkennen.  


Alle Tzolkin kalender op een rij! 

Handig overzicht

In Nederland is een mooie website opgezet, die alle verschillende Tzolkin kalenders voor je op een rij heeft gezet. De initiatiefnemer hiervan is Tjitse Boersma. Je kunt een datum invoeren en dan rekent de website voor jou het tijdzegel uit binnen de verschillende kalenders. Ook TimeTools2013 en TimeTools2113 staan op deze website vermeld. 

Meer info: Tzolkinkalender.nl 


TimeTools2013 en TimeTools2113 

Geen online kalender bij TimeTools 2013 

Misschien is het je opgevallen dat TimeTools2013 geen dagadvies op haar website heeft staan, terwijl dit misschien een mooie en passende service zou kunnen zijn. Dit heeft een belangrijke reden. In de loop der jaren hebben we ontdekt dat de Dreamspell kalender ook belangrijke nadelen heeft. Je merkt het nog niet als je vrijblijvend op de kalender afstemt, maar als je serieuzer te werk gaat (zoals wij deden), kom je erachter dat de kalender tegenstellingen in je leven versterkt. Je versterkt zowel de momenten van vreugde van de ziel, als de donkerte die ontstaat wanneer de ziel afwezig is. Wij creëerden donker om ons heen, terwijl ons eigen leven vol licht was. Dit contrast was uiteindelijk onbevredigend voor onze ziel.  


Wél een online kalender bij TimeTools 2113 

Gelukkig hadden we een alternatief ontdekt. In het jaar 2013 waren we er via een lange keten van 'toevallige' gebeurtenissen erachter gekomen dat er ook een Tzolkin bestond van 273 dagen. Deze Tzolkin bevat 21 tijdzegels en 13 tonen. Het 21e zegel heet Flora en heeft het archetype aartsengel. Door de toevoeging van de aartsengel verandert het verhaal van de ziel op Aarde op een fundamenteel niveau. Je zou kunnen zeggen dat de aartsengel meedoet om hemel en aarde beter met elkaar in balans te brengen. De energie van de 2113 Tzolkin is veel verfijnder dan die van 2013. De kalender van 2113 kent geen dualiteit (twee-eenheid) maar trialiteit (drie-eenheid). In trialiteit versterk je het 'donker' niet langer als je in het 'licht' stapt. 

Op de website van TimeTools2113 bieden we allerlei services aan die je helpen afstemmen op het ritme van de triale Tzolkin.

Meer info: TimeTools2113.nl


TimeTools2013: de Tzolkin van de Oude Tijd  

Geleidelijke overgang

Je vraagt je misschien af waarom TimeTools2013 nog wel werkt met de Dreamspell kalender, terwijl we eigenlijk afraden om er dagelijks op af te stemmen. Het antwoord ligt in de ingewikkelde en verwarrende tijd waarin we leven. Er is sprake van een overgangsperiode, waarin de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld naast elkaar bestaan. Of om in het in onze eigen woorden te zeggen: de duale wereld en triale wereld zullen nog een tijd naast elkaar bestaan. We kunnen niet in één keer met z'n allen overstappen naar de triale trilling, want zo werken processen van verandering niet. Er is altijd sprake van een geleidelijke overgang en we zullen tot die tijd regelmatig moeten switchen tussen de oude en de nieuwe trilling.  


Herkenbaar en vertrouwd

TimeTools heeft ervoor gekozen om de Dreamspell kalender te blijven gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, omdat de kalender zo herkenbaar is. We zijn namelijk geboren in de oude, duale wereld en kunnen onszelf dus beter herkennen in ons tijdzegel in de duale Dreamspell kalender. Daar komt bij dat onze omgeving meestal volledig in dualiteit leeft. Pas wanneer je helemaal vertrouwd bent met de Tzolkin, is het interessant om je open te stellen voor je tijdzegel in de triale Tzolkin. Je kunt TimeTools2013 dus beschouwen als een springplank naar de Nieuwe Tijd. Voor het wonder van de Nieuwe Tijd is de aanpak van TimeTools2113 noodzakelijk. 


TimeTools2113: de Tzolkin van de Nieuwe Tijd 

Dualiteit (twee-eenheid)

De overgang van dualiteit naar trialiteit is alles behalve een 'kleinigheid'. Ga maar eens na hoeveel dualiteiten jij dagelijks hanteert in je leven: ja/nee, goed/slecht, man/vrouw, zakelijk/privé, jij/ander, alleen/samen, individu/collectief... 


Trialiteit (drie-eenheid)

In de wereld van trialiteit gaan we deze tegenstellingen zo omvormen dat ze de drie-eenheid van het leven eren. Dit zal ons bewustzijn enorm oprekken en vraagt om transformatie op alle terreinen van het leven. Veel mensen zijn hier al mee bezig en verrichten belangrijk pionierswerk. Als jij hier ook bij denkt te horen, is de triale Tzolkin een prachtig hulpmiddel om je werk te versterken. 


Opstap naar de vijfde dimensie

Trialiteit is nodig om de trilling van de vijfde dimensie samen te laten vallen met de vierde dimensie. Het zal blijken dat de triale Tzolkin een noodzakelijke randvoorwaarde is om het vijfdimensionale bewustzijn te verankeren op aarde. De flow van de Tzolkin (4D) is dan uitgelijnd met de scheppingskracht van ons Hogere Zelf (5D) en zal alles en iedereen bevrijden van het karma dat in het verleden is opgebouwd. Dit onderwerp reikt te ver voor de website van TimeTools2013 en wordt verder opgepakt bij TimeTools2113 en TimeTools Serendipity.